Σκοπός


Το Ίδρυμα Παπαγεωργίου συστάθηκε το 1990 με αρχικό σκοπό την ανέγερση του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου.

Μετά την αποπεράτωση του έργου αυτού ακολούθησε η ανέγερση και ο εξοπλισμός του Βρεφονηπιακού σταθμού για την εξυπηρέτηση των αναγκών των εργαζομένων του Γ.Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.

Το Ίδρυμα Παπαγεωργίου ενέταξε στους σκοπούς του την συντήρηση του δωρηθέντος από την οικογένεια Παπαγεωργίου Γυμνασίου – Λυκείου στην πόλη της Σιάτιστας, καθώς και την πραγματοποίηση παροχών προς εξυπηρέτηση πάσης φύσεως κοινωφελών σκοπών.

Δραστηριοποιείται σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η επιστήμη, ο πολιτισμός και οι τέχνες, στηρίζοντας κάθε σχετική πρωτοβουλία, πάντα κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.

Διακρίσεις


8.1.2010
Από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης βράβευση Νικολάου Παπαγεωργίου.

5.2.2010
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Γ. Νοσοκομείου Παπαγεωργίου με ομόφωνη απόφαση ανακήρυξε τον Νικόλαο Παπαγεωργίου επίτιμο πρόεδρο για την ίδρυση και την επί δεκαετία δημιουργική διοίκηση του Νοσοκομείου

5.2.2010
Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Γ. Νοσοκομείου Παπαγεωργίου επίδοση τιμητικής πλακέτας στον Λεωνίδα Παπαγεωργίου ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης για την πολύτιμη προσφορά του στη δημιουργία του Γ. Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

2.3.2010
Τιμητική διάκριση απένειμαν οι δήμαρχοι Λάζαρος Κυρίζογλου (Αμπελοκήπων), Χαράλαμπος Πανταζόγλου (Ευκαρπίας), και Κώστας Θεοδωρίδης (Πολίχνης), στον Νικόλαο Παπαγεωργίου.

20.3.2010
Από το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας,(Ι.Π.Α.Δ.Μ.), απονομή βραβείου «Ευρύτερης Κοινωνικής Προσφοράς», στον Νικόλαο Παπαγεωργίου.

23.11.2011
Από Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών συλλόγων Βλάχων (Π.Ο.Π.Σ.Β.), απονομή βραβείου στον Νικόλαο Παπαγεωργίου.

27.6.2012
Την πολυετή προσφορά των Αφών Παπαγεωργίου Νικολάου και Λεωνίδα τίμησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, απονέμοντας τους το Μετάλλιο Πρώτης Τάξεως.

28.9.2012
Το Βαφοπούλειο Πνευματικό κέντρο τίμησε τον Νικόλαο Παπαγεωργίου για την κοινωνική προσφορά του.

30.11.2012
Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC HELLAS) , βράβευσε τον Νικόλαο Παπαγεωργίου με το βραβείο Business for peace .

26.10.2012
Το Πατριαρχικό Οφφίκιο του Άρχοντα Ρεφερενδαρίου της Εκκλησίας απένειμε ο Παναγιότατος Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στον εθνικό ευεργέτη Νικόλαο Παπαγεωργίου.

26.10.2012
Με τον Χρυσό Σταυρό του Μεγαλομάρτυρα Μυροβλύτη Αγίου Δημητρίου της Ι. Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης, τίμησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ Παύλος, τον Νικόλαο Παπαγεωργίου.

Σεπτέμβριος 2014
Για την αμέριστη συμπαράσταση και πολύτιμη συμβολή στη λειτουργία και την κοινωνική δράση στη ΧΑΝΘ, τίμησε ο Πρόεδρος και το Δ.Σ της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων Θεσσαλονίκης τον Νικόλαο Παπαγεωργίου.

8.2.2015
Τιμητική διάκριση απένειμαν τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη στο Νικόλαο Παπαγεωργίου στην εκδήλωση που διοργανώθηκε για τους »ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ» .

19.6.2015
Το κολλέγιο Ανατόλια τίμησε τους μεγάλους δωρητές του. Το Ίδρυμα Παπαγεωργίου τιμήθηκε στο πρόσωπο του Ιδρυτή του κο Νικόλαο Παπαγεωργίου για τον σημαντικό αριθμό υποτροφιών που χορηγεί σε μαθητές Θεσσαλονίκης και Σιάτιστας.

19.1.2016
H Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας απονέμει τιμιτική διάκριση στον κο Νικόλαο Παπαγεωργίου για την κοινωνική προσφορά του.

4.10.2017
Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών βραβεύβει τους Αδελφούς Παπαγεωργίου για την κοινωνική τους προσφορά. Την τιμητική πλακέτα αποδέχονται εκ μέρους τους οι κυρίες Ζωή Παπαγεωργίου και Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου.

15.11.2018
Από το Δήμο Παύλου μελά ανακήρυξη του ευεργέτη και δωρητή του Γενικού Νοσοκομείου ‘’Παπαγεωργίου’’ Νικολάου Παπαγεωργίου σε επίτιμο δημότη και επίδοση του Χρυσού κλειδιού της πόλης, ως αναγνώριση της πολύπλευρης προσωπικότητας του , των σημαντικών διακρίσεων και του κοινωνικού του έργου.

17.1.2001
Από το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου τιμής ένεκεν στους ευεργέτες-δωρητές αδελφούς Παπαγεωργίου

4.5.2001
Από την Ακαδημία Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στον Λεωνίδα Παπαγεωργίου επιβράβευση της προσφοράς του, στον τομέα πολιτιστικής, πολιτισμικής, ανθρωπιστικής, εκκλησιαστικής και εθνικής δράσης.

3.10.2001
Από την Ι. Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης ευχαριστήριο επιστολή για τη δωρεά ποσού προς εξοπλισμό της αίθουσας «Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου» του Ι.Ναού Αγίου Δημητρίου Σιατίστης.

11.5.2003
Ο Σύλλογος Φουρκιωτών Θεσσαλονίκης τίμησε τον Νικόλαο Παπαγεωργίου Με το ειδικό Γέρας Φιλαλληλίας.

20.5.2004
Από το Σωματείο Φίλων Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης τιμής ένεκεν στους αδελφούς Νίκο και Λεωνίδα Παπαγεωργίου

29.1.2007
Από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλειο Παπαγεωργόπουλο, τιμητική διάκριση στον Νικόλαο Παπαγεωργίου

28.6.2007
To «Βραβείο Ανθρωπιστικής και Κοινωνικής προσφοράς Philip and Marjorie Ireland», απονεμήθηκε στον Νίκο Παπαγεωργίου από τον πρόεδρο Richard Jackson του American College of Thessaloniki «Ανατόλια»

24.2.2008
Από τον Σύλλογο Δαμασκηνιωτών Θεσσαλονίκης, τιμητική διάκριση στους Σιατιστείς μεγάλους ευεργέτες αδελφούς Νικόλαο και Λεωνίδα Παπαγεωργίου για το σύνολο των ευεργεσιών τους

16.3.2008
Απονομή χρυσού μεταλλίου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου της Ι. Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως από τον Μητροπολίτη κ. Βαρνάβα στον Νικόλαο Παπαγεωργίου

14.9.1990
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανακηρύσσει τους αδελφούς Παπαγεωργίου σύγχρονους ευεργέτες και άξιους της πατρίδας

8.12.1990
Από την Ακαδημία Αθηνών, απονομή μεταλλίου τιμής, στον Νίκο και Λεωνίδα Παπαγεωργίου

14.5.1992
Οι Ροταριανοί όμιλοι Θεσσαλονίκης απονομή χρυσού μεταλλίου ευποιίας στους αδελφούς Παπαγεωργίου για τη σημαντική κοινωφελή προσφορά τους, (Νοσοκομείο Δυτικής Θεσσαλονίκης).

9.11.1993
Από τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αντώνιο συγχαρητήριο επιστολή προς τους αδελφούς Γεωργίου Παπαγεωργίου δια την αποπεράτωσιν αναπλάσεως του περιβάλλοντος χώρου του Μητροπολιτικού ναοί Αγίου Δημητρίου Σιατίστης.

12.5.1995
Από τους Λάϊονς, της Θεσσαλονίκης, βράβευση των αδελφών Παπαγεωργίου για το Νοσοκομείο Δυτικής Θεσσαλονίκης

29.5.1995
Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας με την αριθ, 107/29.5.1995 πράξη του ανακήρυξε τον Νικόλαο Παπαγεωργίου Μεγάλο Ευεργέτη του Ι. Ναού

17.11.1996
Από την Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης απονομή χρυσού μεταλλίου στους αδελφούς Παπαγεωργίου για τη δωρεά του νοσοκομείου Δυτικής Θεσσαλονίκης

6.12.1996
Από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος, νυν μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο εγκωμιαστική επιστολή προς τον Νικόλαο Παπαγεωργίου

20.2.1997
Από το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος απονομή χρυσού μεταλλίου στους αδελφούς Παπαγεωργίου, για τη μεγάλη κοινωνική τους προσφορά της δωρεάς του νοσοκομείου Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης

20.2.1997
Από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος απονομή χρυσού μεταλλίου στους αδελφούς Παπαγεωργίου

17.8.1997
Από το Δήμο Σιάτιστας τιμητική πλακέτα στους αδελφούς Παπαγεωργίου και στη μητέρα τους Αλεξάνδρα για την ανέγερση του νοσοκομείου Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης

18.1.1998
Από τον Σύλλογο Βοϊωτών Κοζάνης βράβευση των αδελφών Παπαγεωργίου με τιμητική πλακέτα για την ανέγερση του Νοσοκομείου.

20.2.1998
Από τον Σύλλογο Σιατιστέων Αθηνών- Πειραιώς βράβευση των αδελφών Παπαγεωργίου για τις μεγάλες προσφορές τους στην ιδιαίτερη πατρίδα τους τη Σιάτιστα, στο Σύλλογο και στο Έθνος γενικότερα.

18.3.1998
Από τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αντώνιο συγχαρητήριος επιστολή προς τους αδελφούς Παπαγεωργίου δια την πλήρη δικαίωση των δικαστικών αγώνων

25.3.1998
Από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης, τιμής ένεκεν στους αδελφούς Νικόλαο και Λεωνίδα Παπαγεωργίου για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο της Σιάτιστας και της Μακεδονίας.

26.9.1998
Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως απένειμε στον Λεωνίδα Παπαγεωργίου το Οφίκιον του Άρχοντος Ακτουαρίου

26.9.1998
Η Ιερά Ελληνική Ορθόδοξη Μητρόπολη της Γερμανίας στην Φρανκφούρτη, απένειμε στον Λεωνίδα Παπαγεωργίου το Χρυσό Σταυρό Α΄ Τάξεως της Εκκλησίας.

5.2.1999
Από τον Σύνδεσμο Ελληνοαμερικανικής Φιλίας βράβευση των αδελφών Παπαγεωργίου για τη μεγάλη τους συμβολή σε κοινωνικό, εθνικό και φιλανθρωπικό έργο

6.2.1999
Από την πολιτιστική Εταιρεία «Μακεδνός», τιμητική διάκριση στους αδελφούς Παπαγεωργίου για την ανέγερση του Νοσοκομείου.

3.11.1986
Ανακήρυξη αδελφών Γεωργίου Παπαγεωργίου σε μεγάλους ευεργέτες του σχολείου Σιατίστης από το Σχολικό Συμβούλιο του Τραμπάτζειου Λυκείου για την ανέγερση του νέου διδακτηρίου Γυμνασίου-Λυκείου στη Σιάτιστα

4.11.1986
Από τον πρώην Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Πολύκαρπο συγχαρητήριος επιστολή προς τους αδελφούς Παπαγεωργίου στα εγκαίνια του Γυμνασίου-Λυκείου στη Σιάτιστα

11.1.1987
Από το Σύλλογο Σιατιστέων Αθηνών-Πειραιώς, με ψήφισμα ανακηρύσσονται επίτιμα μέλη του Συλλόγου και μεγάλοι ευεργέτες της Σιάτιστας για τη δωρεά του Γυμνασίου-Λυκείου στη Σιάτιστα η κα Αλεξάδρα Γ. Παπαγεωργίου και των οικογενειών των παιδιών της Νίκου και Άννας, Λεωνίδα και Σουζάνας, Αποστόλου και Όλγας.

11.5.1987
Συγχαρητήρια επιστολή από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αντώνη Τρίτση προς τους αδελφούς Παπαγεωργίου, για τη δωρεά του Γυμνασίου- Λυκείου, στη Σιάτιστα

24.11.1987
Προς τους αδελφούς Νικόλαο και Λεωνίδα Παπαγεωργίου ευχαριστήρια επιστολή και τον έπαινο της τοπικής Εκκλησίας από τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αντώνιο για τη δωρεά υπέρ συντηρήσεως του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Σιατίστης.

26.3.1988
Από τη Βοϊακή Εστία, στους αδελφούς Νικόλαο-Απόστολο- Λεωνίδα Παπαγεωργίου τιμητικό δίπλωμα για την μεγάλη συμβολή και την προσφορά τους στην παιδεία

14.8.1988
Από το Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο Σιάτιστας, ανακηρύχτηκαν οι αδελφοί Παπαγεωργίου «μεγάλοι ευεργέτες» με την αριθ.31/28- 1-1987 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σιάτιστας και τους απενεμήθη το χρυσό μετάλλιο της Πόλης.

9.11.1976
Από τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αντώνιο, απονομή επαίνου της εκκλησίας του τόπου στους αδελφούς Νικόλαο, Λεωνίδα και Απόστολο Παπαγεωργίου, για τη δωρεά ανέγερσης του διδακτηρίου στη Σιάτιστα.

9.11.1976
Από τον «Προοδευτικό Σύλλογο Σιατίστης» ανακήρυξη αδελφών Νικολάου, Λεωνίδα και Αποστόλου Παπαγεωργίου σε μεγάλους ευεργέτες του Συλλόγου

17.12.1976
Από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεώργιο Ράλλη, συγχαρητήρια επιστολή, ανακηρύσσοντας τους αδελφούς Παπαγεωργίου εθνικούς ευεργέτες.

18.12.1976
Βράβευση από τη Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Θεσσαλονίκης των αδελφών, Νικολάου- Αποστόλου-Λεωνίδα Παπαγεωργίου, «δια την πολύπλευρον εμπορικήν των δραστηριότητα εις την γενέτειραν αλλά και εις το εξωτερικόν και την μεγάλην των προσφοράν δια την ανέγερση Γυμνασίου και Λυκείου εις την Σιάτισταν»

26.1.1977
Από τον «Προοδευτικό Σύλλογο Σιάτιστας» ανακήρυξη των αδελφών Νικολάου- Λεωνίδα-Αποστόλου Παπαγεωργίου σε μεγάλους ευεργέτες του Συλλόγου.

23.3.1977
Βράβευση των αδελφών Παπαγεωργίου από τον Ροταριανό Όμιλο Θεσσαλονίκης

5.5.1977
Από τον Εθνικό Αγροτικό Παιδικό Σταθμό Σιατίστης ανακήρυξη των αδελφών Γεωργίου Παπαγεωργίου σε δωρητές του Σταθμού.

Οικονομικά Στοιχεία


Οικονομικά Στοιχεία

Ο ιδρυτής Νικόλαος Παπαγεωργίου


Πρωτότοκος γιος του Γεωργίου Παπαγεωργίου και της Αλεξάνδρας Γκίμπα, ο Νικόλαος Παπαγεωργίου γεννήθηκε το 1930 στην Σιάτιστα του νομού Κοζάνης, στη Δυτική Μακεδονία.

Έχοντας χάσει νωρίς τον πατέρα του στο πόλεμο του 1940, αναγκάστηκε να δουλεύει από παιδί για να στηρίξει την οικογένειά του. Οι δύσκολες συνθήκες της ζωής τον όπλισαν με θάρρος και επιμονή. Φιλομαθής και άοκνος, ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα το 1953 μαζί με τα αδέλφια του Λεωνίδα και Απόστολο. Από νωρίς επικεντρώθηκε στην παραγωγή και το εμπόριο γούνας, πάντα με στόχο τις εξαγωγές στις αγορές του εξωτερικού.

Περισσότερα για τον Νικόλαο Παπαγεωργίου

Δ.Σ. Ιδρύματος Παπαγεωργίου


Το Δ.Σ. του Ιδρύματος Παπαγεωργίου απαρτίζεται από επτά μέλη:

  1. Γεώργιος Ν. Παπαγεωργίου, Πρόεδρος Δ.Σ.
  2. Μάρκος Ν. Παπαγεωργίου, Αντιπρόεδρος & Γραμματέας Δ.Σ.
  3. Ελπιδοφόρος Αθ. Κακάλης, Ταμίας Δ.Σ.
  4. Ζωή Ψαρρά - Παπαγεωργίου, μέλος Δ.Σ.
  5. Αλεξάνδρα Μποϊτση – Παπαγεωργίου, μέλος Δ.Σ.
  6. Γεώργιος Ν. Χριστόπουλος, μέλος Δ.Σ.
  7. Μιχαήλ Γ. Καραβιώτης, μέλος Δ.Σ.