Εγκαινιάστηκε η Στέγη Φροντίδας Ατόμων Τρίτης Ηλικίας 'Εστία Παπαγεωργίου'


Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018, τα εγκαίνια της Στέγης Φροντίδας Ατόμων Τρίτης Ηλικίας «Εστία Παπαγεωργίου» της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

Η Στέγη, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Ευόσμου, έχει σκοπό την παροχή φροντίδας και θαλπωρής σε υπερήλικες συνανθρώπους.

Στην ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επαίνεσε τη συνεισφορά των αδελφών Νικόλαου και Λεωνίδα Παπαγεωργίου για την ολοκλήρωση του οίκου ευγηρίας, αλλά και για τις δωρεές τους σε άλλα ιδρύματα. «Τους αξίζει κάθε έπαινος», είπε ο κ. Βαρθολομαίος και τους έδωσε την ευχή του.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε «ιερό καθήκον» των χριστιανών – και μάλιστα «σπουδαιότατο» – τη φροντίδα των ηλικιωμένων, ιδιαίτερα όσων αδυνατούν, λόγω προχωρημένης ηλικίας να αυτοεξυπηρετηθούν. «Η μέριμνα αυτή, επαναλαμβάνω, είναι ιερό καθήκον, σπουδαιότατο, των χριστιανών, τόσο ως μεμονωμένων προσώπων, όσο και ως συντεταγμένου εκκλησιαστικού σώματος», υπογράμμισε.

«Η εντολή ’Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου’ δεν περιορίζεται μόνο στα δύο αυτά σεπτά πρόσωπα, αλλά αφορά και σε όλους τους γέροντες και στις γερόντισσες, τους οποίους πρέπει να θεωρούμε όλους ανεξαιρέτως, ως οιονεί, γονείς μας, αφού είναι οι γονείς της γενιάς μας», συμπλήρωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε: «Μάλιστα, την εντολή αυτή οφείλουμε να κατανοούμε, με περιεχόμενο πολύ ευρύτερο μιας απλής τιμής, ενός σεβασμού και μιας ευλαβούς συμπεριφοράς. Η εντολή ζητεί αντιπελάργισιν. Δηλαδή, συστηματική φιλόστοργη μέριμνα και φροντίδα για όλες τις ανάγκες των ηλικιωμένων, υλικές και πνευματικές, επί μονίμου και νυχθημέρου βάσεως, μέχρι το τέλος της ζωής των».
Ο κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε, ωστόσο, ότι ο σύγχρονος και «φίλαυτος» τρόπος ζωής με τους γρήγορους ρυθμούς του, με την ατονία του θεσμού της παραδοσιακής οικογένειας και με τις καθημερινές υποχρεώσεις των συζύγων που εργάζονται να αναθρέψουν τα παιδιά τους, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα σχετικά με τη φροντίδα που πρέπει να έχουν οι ηλικιωμένοι και αναφέρθηκε και στον ρόλο της εκκλησίας.

«Στις μέρες μας, λέγω, που γίνονται όλα αυτά, η φροντίδα των ηλικιωμένων είναι ένα δύσκολα διαχειρίσιμο θέμα και μάλιστα εν καιρώ σωβούσης οικονομικής και όχι μόνον κρίσεως» είπε ο κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος πριν από δώδεκα χρόνια είχε θεμελιώσει τον οίκο ευγηρίας.

Ο κ. Βαρθολομαίος συνεχάρη τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ. Βαρνάβα, που αντιλήφθηκε την ανάγκη, πήρε την πρωτοβουλία και κινήθηκε δραστήρια για την ανέγερση του γηροκομείου. Αναφέρθηκε, μάλιστα και στα άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα της Μητρόπολης που στεγάζονται στον ίδιο χώρο -τον παιδικό σταθμό, το ενοριακό συσσίτιο και τον ξενώνα φιλοξενίας για συνοδούς ασθενών- και ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, τους κρατικούς λειτουργούς και όσους συνέβαλαν στο να ολοκληρωθεί το ζωτικό αυτό έργο.

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ. Βαρνάβας, ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την παρουσία του, τους δωρητές της «Εστίας Παπαγεωργίου» και όλους όσοι συνέβαλαν στην οικοδόμηση του εκκλησιαστικού ιδρύματος.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, βουλευτών, δημάρχων και πλήθους κόσμου.

Στην ομιλία του, ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε την οικογένεια Παπαγεωργίου για τη δωρεά και τον Μητροπολίτη για την πρωτοβουλία του, σημειώνοντας ότι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξασφάλισε και διαθέτει από ευρωπαϊκούς πόρους 5,3 εκ. ευρώ, χρηματοδοτώντας την κατασκευή του συγκροτήματος των κτιρίων και τον πλήρη εξοπλισμό της μονάδας.

Μεγάλα Έργα


Πρόσφατα Νέα & Ανακοινώσεις